Bra att veta innan avresa

Här har vi samlat information om Tjeckien som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i landet.

Prata tjeckiska

Tjeckiska är officellt språk i Tjeckien, men det pratas också i vissa delar av Slovakien. Det är ett slaviskt språk, som är mycket nära besläktat med slovakiska, som talas av ca 12 miljoner människor. Vi kommer inom kort att lägga upp en svensk-tjeckisk parlör.

Det går normalt sett bra att klara sig på engelska i Tjeckien, speciellt i kontakter med yngre generationer. Fungerar inte engelska kan det vara värt att prova med tyska.

Pengar och kontokort

I Tjeckien används koruna (CZK). 1 koruna = 100 haleru.

Kroatien är inte med i Euro-samarbetet

Kroatien är inte med i Euro-samarbetet. Foto: "Images Money" (CC BY 2.0)

Mynt finns i valörerna 50 haleru samt 1, 2,, 5, 10, 20 och 50 koruna. Sedlar finns i valörerna 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000 koruna.

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Vid uttag i bankomater tillkommer normalt en avgift. Kontrollera med din bank vad som gäller!

Hälsa och säkerhet

Tjeckien är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 158
Ambulans: 155
Brandkår: 150
Sveriges ambassad: +420 220 313 200

Du bör ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort när du åker till Tjeckien. Kortet, som beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet visar du upp när du behöver vård, och du har då rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i Tjeckien.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Europeiskt sjukförsäkringskort. Foto: Europaparlamentet (©)

Hinner du inte få kortet innan du åker så bör du spara alla kvitton för att kunna begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Pass och identifikationshandlingar

Tjeckien är, liksom Sverige, medlem i EU och Schengen vilket innebär att ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort (där din nationalitet framgår) behövs vid inresa. Ett vanligt körkort räcker ej, då de inte innehåller några uppgifter om innehavarens nationalitet.

För icke-EU-medborgare kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Tjeckien används till största del samma typ av eluttag som i Sverige, men jordade uttag kan skilja sig något - för att alltid vara säker på att kunna utnyttja jordningen är det säkrast att ta med en reseadapter.

Dagens v?der, Prag

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
7 ?C

Länktips för bokning av resor till Tjeckien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Tjeckien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!