Museum

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

Prag är en stad som karaktäriseras av kultur och historia och därför är det kanske inte alls konstigt att det finns otaliga museer i staden. Det finns museer som passar alla slags människor och smaker, så du kan säkert finna ett museum som tilltalar just dig. Vad sägs om Judiska museet, Franz Kafka Museum, Nationaltekniska museet, Mozart Museum, Historiska Armémuseet och så vidare i all oändlighet. Här tipsar vi om några av våra egna favoriter.

Nationalmuseet

Det absolut största museet i hela Tjeckien är Nationalmuseet. Där finns en rad tillfälliga och permanenta utställningar på temat konst, kultur, historia och vetenskap. Exempelvis finns stora samlingar inom zoologi, paleontologi, antropologi samt mineraler och stenar. Museet började byggas 1818 på initiativ av greve Kaspar Maria Sternberg. Museet övergick i statlig regi 1949 och blev sedan dess tillgängligt för alla. Numera har museet fått fyra avdelningar: det historiska museet, nationalbiblioteket, museet för afrikansk, asiatisk och amerikansk kultur, det tjeckiska museet för musik och så finns det två mindre avdelningar för underhåll och samordning av museet.

Kommunistmuseet

Kommunistmuseet är det enda i sitt slag i Prag och lockar årligen mängder av besökare. Museet presenterar eran av kommunism i Tjeckoslovakien i allmänhet och Prag i synnerhet. Man får ta del av såväl kommunismens ursprung, vision, drömmar och verklighet som mardrömmarna av förhör och fängslande. Utställningen består av fotografier, videofilmer, ljud och skärmar som innehåller text på flera olika språk.

Nationella Tekniska Museet

Det tekniska nationalmuseet visar utställningar från vetenskaper, som akustik, astronomi, gruvarbeten, transportmedel, tidsmätning och mycket annat. Museet har sitt ursprung i de samlingar som fanns vid Prags tekniska universitet, det tjeckiska industrimuseet och ingenjörsskolan. Man ville samla alla dessa samlingar på en och samma plats och därför grundades det tekniska nationalmuseet 1908. Bland annat kan man se den första tjeckiska bilen i museet, men också Tycho Brahes astronomiska instrument.

Judiska Museet

Det judiska museet förvaltar flera historiska byggnader som alla är väl värda ett besök: Maiselsynagogan, den Spanska Synagogan, Pinkassynagogan, Klausensynagogan, Högtidssalen, den Gamla Judiska Kyrkogården, Robert Guttmann-galleriet, den Nygamla Synagogan samt den Judiska Kyrkogården i Žižkov.

Museum of Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart bodde i den så kallade Bertramkavillan när han och hans fru besökte Prag i oktober 1787. Han var där för att komponera, dirigera och uppföra sin opera Don Giovanni. Villan är numera ombyggd till ett museum som beskriver Mozarts tid i Prag. Man kan bland annat se instrument som han spelade på, men också tretton hårstrån som tillhört Mozart samt brev, anteckningar och bilder. Villan ligger en bit utanför Prags stadskärna och det är en stor bondgård från 1600-talet omgiven av ett stort grönområde. Perfekt för en mysig utflykt med picknick. Missa inte att gå på konsert i villan för att lyssna till Mozarts musik. Sommartid hålls regelbundet konserter i villan och Mozarts verk är förstås populära.

Dagens v?der, Prag

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
7 ?C

Länktips för bokning av resor till Tjeckien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Tjeckien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!