Sevärdheter

Prag är en historisk och kulturell stad, vilket innebär att det finns en rad sevärdheter i staden. Faktum är att hela Prags centrum är fyllt av sevärdheter, såväl små som stora, så ta gärna promenader runt staden och upptäck de vackra byggnaderna och de historiska lämningarna.

Karlsbron

Karlsbron, byggd år 1357, är ett av de äldsta monumenten i staden och förmodligen en av de mest kända broarna i Europa. Längs bron finns mängder med statyer och levande musiker. Än idag är bron en viktig samlingspunkt i staden.

Den berömda Karlsbron

Den berömda Karlsbron. Foto: Suricata Travel (CC BY-SA 2.0)

Klocktornet

Klocktornet är från 1500-talet och finns på ett torg i gamla stan i Prag. Tornet har blivit ett viktigt landmärke för stadens befolkning och en intressant och spännande sevärdhet för turister. Uret på klocktornet visar tiden, men också solens och månens vandringar över himlavalvet. Varje heltimme när klockan slår visar sig de 12 apostlarna i varsin lucka och snurrar runt. Ett fenomen som mängder av turister kommer för att titta på &nbdash; och det är absolut värt att vänta på för att uppleva.

Klockan visar mer än bara tiden

Klockan visar mer än bara tiden. Foto: G Meyer (CC BY 2.0)

Överhuvudtaget är den gamla stan ett otroligt vackert och intressant område att strosa runt i. Den byggdes under 1200-talet och är ett gytter av små gränder och prång med kullerstensbelagda gator.

Pragborgen

Pragborgen är ett annat måste vid ett besök i Prag. Där har områdets härskare bott och verkat sedan 800-talet. Borgen har byggts på ända sedan dess och består därför numera av mängder av olika stilar. Borgen består av museer, borgar, trädgårdar och även en vacker katedral. Där finns också ett torg, Vaclavplatsen, som är stadens mest kända torg.

De judiska kvarteren

De första judarna bosatte sig i Prag redan under 900-talet. Sedan dess har de upplevt såväl motgångar som medgångar. Under 1600-talet hade judarna faktiskt en helt egen stad inom staden i Prag, där de hade sin egen mur runt sina kvarter och även sin egen borgmästare. I de judiska kvarteren tror man att omkring 160000 judar bodde som mest.

När man gjorde en ny stadsplanering förstördes tyvärr stora delar av de judiska kvarteren, men det finns ändå en hel del kvar som är intressant att titta på, inte minst den gamla judiska kyrkogården där ungefär 80000 människor ligger begravda. Faktum är att det är den äldsta begravningsplatsen i Europa.

Skelettkyrkan

Strax utanför Prag finns också gott om olika sevärdheter och utflyktsmål. Ett av dessa är Skelettkyrkan som ligger i Sedlec i Kutna Hora, ungefär en timmas resväg från Prag. Skelettkyrkan har inte bara ett konstigt namn utan också en spännande historia.

Inget för känsliga besökare

Inget för känsliga besökare. Foto: "swimparallel" (CC BY-SA 2.0)

År 1511 var det en halvblind munk som samlade ben i kryptan från klostrets kyrkogård och gjorde konstfulla formationer av dessa. När kyrkogården grundades skickade man klostrets abbot till Jerusalem för att hämta helig jord som kunde spridas över kyrkogården. Där har människor från såväl det Tjeckiska kungadömet som från utlandet begravts under årens lopp och kyrkogården har växt sig otroligt stor. Under pestepidemin 1318 begravdes exempelvis ungefär 30000 människor på kyrkogården och under de husitiska krigen i början av 1400-talet begravdes lika många.

Dagens v?der, Prag

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
7 ?C

Länktips för bokning av resor till Tjeckien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Tjeckien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!